fbpx

"Det känns bra att hjälpa"

Mitt i semestern sommaren 2015 blev jag kontaktad av Tobiasregistret. Jag hade några år innan anmält mig som donator efter att läst en artikel om hur registret fungerar och hur det kan hjälpa de som är svårt sjuka.


Jag ringde upp Tobiasregistret och blev tillfrågad om jag var villig att donera stamceller. Utan att tveka svarade jag ja. Jag fick lämna blodprov på mitt sjukhus där jag bor, som skickades till sjukhuset i USA där patienten fanns. De analyserade det och allt såg bra ut. Jag var en bra matchning.

Tre veckor innan skörden skulle ske, fick jag åka upp till Akademiska sjukhuset i Uppsala och göra en grundlig hälsoundersökning. Man tog fler blodprover, gjorde lungröntgen, gjorde EKG och avslutade dagen med att jag själv fick lämna röda blodkroppar som jag sedan fick tillbaka under operationen.

Dagen innan skörden blev jag inskriven på avdelning 50 c på Akademiska sjukhuset. Jag fick ett eget rum och fick träffa läkare, narkosläkare och blev väldigt fint omhändertagen. Vilade under dagen, läste en bok och kollade lite tv. Fick dessutom väldigt god fika och kvällsmat. Innan jag skulle sova fick jag duscha med desinficeringstvål och detsamma gjorde jag nästa morgon innan jag klädde på mig mina operationskläder. Jag blev väckt ungefär två timmar innan och hade fastat sedan kvällen före.

Innan jag blev sövd fick blev jag hela tiden informerad varje steg som togs och exakt vad de gjorde för att förbereda sig. Det kändes tryggt. Jag vaknade drygt tre timmar senare och låg på uppvaket ungefär en timme. Jag var väldigt hungrig och lite öm i ryggslutet men det var överkomligt. Resten av dagen låg jag och vilade. Hade lite ont i ryggslutet men behövde inte ta någon värktablett. Jag åkte hem senare samma kväll.

Efteråt har jag varit öm, jag har haft lite svårt att böja mig ner, men jag började jobba lite försiktigt efter en dag hemma i soffan. Nu efter två veckor när jag skriver det här, är jag bara lite öm precis där de stuckit mig men är igång precis som vanligt.

Jag kan rekommendera alla att gå med i Tobiasregistret. Det känns bra att kunna hjälpa någon som är sjuk att få fortsätta vara tillsammans med sin familj.

/Cecilia, givare av blodstamceller

Fler berättelser

Gå till alla berättelser

”Vad tror du är meningen med livet? För mig är det att göra en skillnad, att verkligen betyda något för någon, även om det bara är för en stund.”

Läs Elena Zaporozhetss berättelse.

”I veckan åker Eric med Felix Sandman till Melodifestivalen, något som inte hade varit möjligt utan en donator.”

Läs Eric Hasselqvists berättelse.

”Dela en livsviktig story”

Läs Dela en livsviktig storys berättelse.

”Ett svårt sjukt barn behövde hjälp. Och det var bara jag som kunde hjälpa.”

Läs Sannas berättelse.