fbpx

"Markus Kirsten en potentiell livräddare"

Jag har själv två döttrar som jag skulle göra vad som helst för att kunna rädda, om de blev sjuka.


Sommaren 2016 var Barncancerfonden och Tobiasregistret på plats under Almedalsveckan i Visby för att engagera nya stamcellsdonatorer genom kampanjen Topsa för livet.

Två som stannade till vid vagnen under kampanjen Topsa för livet var Markus Kirsten och hans fru Caroline Kirsten. Caroline var sedan tidigare redan registrerad i Tobiasregistret efter att en kollegas barns liv räddats genom en stamcellsdonator som matchades genom registret.

– Det kändes självklart att topsa sig och jag minns att jag pratade med personerna på plats om hur konstigt jag tyckte det var att inte fler har gjort det. Det måste bero på att det låter svårare att registrera sig än vad det egentligen är, säger Markus.

Markus anmälde sig på plats och bara kort efter att han gått med i registret var han den första personen från kampanjen att få en träff med en patient som var i behov av nya friska stamceller.

– När jag fick ett samtal från registret blev jag väldigt glad över att jag skulle kunna hjälpa någon, säger han.

– Jag har själv två döttrar som jag skulle göra vad som helst för att kunna rädda, om de blev sjuka. Därför tänker jag själv mycket på hur det måste kännas för en förälder till ett sjukt barn när möjligheten att någon kan hjälpa deras barn kommer. Det känns fantastiskt att kanske kunna vara denna någon, fortsätter Markus.

Totalt anmälde sig 162 personer på plats under Almedalsveckan 2016. Tusentals personer delade och gillade inläggen i våra sociala kanaler samt kommenterade under hashtaggen #TopsaFörLivet, även anmälningarna på websidan: topsaförlivet.se ökade antalet markant.

Målet är att Tobiasregistret ska bli minst dubbelt så stort under de kommande fem åren. På topsaförlivet.se kan man läsa mer och enkelt registrera sig och få ett topsningskit hemskickat med posten.

Fler berättelser

Gå till alla berättelser

”Vad tror du är meningen med livet? För mig är det att göra en skillnad, att verkligen betyda något för någon, även om det bara är för en stund.”

Läs Elena Zaporozhetss berättelse.

”I veckan åker Eric med Felix Sandman till Melodifestivalen, något som inte hade varit möjligt utan en donator.”

Läs Eric Hasselqvists berättelse.

”Dela en livsviktig story”

Läs Dela en livsviktig storys berättelse.

”Ett svårt sjukt barn behövde hjälp. Och det var bara jag som kunde hjälpa.”

Läs Sannas berättelse.